Zakonski okvir nedovoljan za prava onih koji rade u domaćinstvu

Bez autora
May 07 2024

Zakonski okvir u vezi sa položajem i izazovima radnika na poslovima čišćenja i nege u Srbiji nedovoljno je uređen.

Naime, nedostaju propisi koji obezbeđuju pristup formalnoj ekonomiji i pravima iz socijalnog osiguranja za žene koje rade na poslovima u domaćinstvu i pružaju usluge nege. Primarno je za ovu oblast relevantan Zakon o radu, koji pokriva različita radna prava, uključujući i ugovore o radu za kućne pomoćne poslove (član 45), ali je nedovoljno precizan u definisanju pojma rada u domaćinstvu i njegovog detaljnog regulisanja.

Drugi važan zakon je Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima koji je donet 2018. godine kako bi se omogućilo lakše zapošljavanje sezonskih radnika. Zakon se na početku fokusirao na poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo. Kasnije su napisane izmene i dopune koje uključuju poslove u domaćinstvu (na primer čišćenje, čuvanje dece, nega starijih) sa ograničenim trajanjem. Zakon je nakon izmena i dopuna promenio naziv, ali još nije usvojen zbog brojnih kritika stručnjaka i sindikata koji smatraju da radna prava sezonskih radnika nisu obuhvaćena ovim zakonom i usklađena sa međunarodnim standardima.

Nepostojanje pisanih ugovora, kao i formalnih protokola zaštite na radu, potencijalno povećavaju bezbednosne rizike i ugrožavaju privatnost radnika na ovim poslovima. Postoje različite nijanse u gledištima u vezi sa iskustvima osoba koje rade u inostranstvu, posebno u pogledu potencijalnih rizika od eksploatacije.

Čišćenje i nega često podrazumevaju fizički zahtevne zadatke, što utiče na zdravlje i dobrobit radnica sa potencijalno dugoročnim efektima – navodi se u studiji „Položaj i izazovi radnica na poslovima čišćenja i nege u Srbiji” koja se bavi fenomenom rada u domaćinstvu, istražuje uslove rada, društvene izazove i iskustva žena koje pružaju usluge čišćenja i nege u domaćinstvima u Srbiji i u inostranstvu.

Zbog svega je neophodno osmisliti i usvojiti zakonska rešenja koja definišu minimalne standarde zarade, radnog vremena i uslova rada za radnike angažovane u sektoru rada u domaćinstvu i na poslovima nege.

Treba osigurati i spremnost na reforme koje se direktno bave poboljšanjem uslova rada i prava radnika u tom sektoru, a to bi uključivalo saradnju sa sindikatima, nevladinim organizacijama i međunarodnim telima koja se bave radnim pravima kako bi se donela efikasna zakonska rešenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik